Filahome Postzegels

Literatuur 2003

Maurice Gilliams (1900-1982)

Literatuur 2003 Maurice Gilliams verwierf in de jaren dertig in Vlaanderen en Nederland bekendheid met de roman "Elias of het gevecht met de nachtgalen". Gilliams bouwde in de loop der jaren verder aan een klein, maar uiterst verfijnd literair oeuvre, dat vanaf 1955 gebundeld werd onder de titel "Vita brevis". Het werk van Maurice Gilliams bestaat zowel uit scheppend proza en essays als uit gedichten.
Maurice Gilliams was ook een begaafd tekenaar en schilder. Zijn grafisch werk wordt samen met zijn literaire nalatenschap bewaard in het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen. Maurice Gilliams was aanvankelijk bibliothecaris bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en daarna secretaris van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent. In 1980 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren. In hetzelfde jaar werd Gilliams door de Belgische koning in de adelstand verheven.

Marguerite Yourcenar (1903)

Marguerite de Crayencour werd op 8 juni 1903 geboren in Brussel. Zij werd later bekend onder haar pseudoniem Marguerite Yourcenar. Zij stelde deze naam samen uit de letters van haar familienaam, een anagram dus. Marguerite Yourcenar zou dit jaar honderd jaar geworden zijn.
Ze schreef een aanzienlijk oeuvre bestaande uit poëzie, romans, verhalen, essays, theaterstukken en redes. Marguerite Yourcenar werd in 1980 opgenomen in de Académie Française. Yourcenar was de eerste vrouw die hierin werd opgenomen. Voordien was ze als buitenlands lid opgenomen in de Académie Royale. Marguerite Yourcenar had in 1947 de Amerikaanse nationaliteit aangenomen. Haar bekendste werken zijn "Mémoires d'Hadrien" en "L'Oeuvre au noir". De laatstgenoemde titel werd door André Delvaux gebruikt voor een film.
Uitgave: België, 12 november 2003

Lees verder: meer informatie over postzegels

Postzegels België
Postzegeluitgiften 2003
Postzegelthema's
Literatuur in België 2008
Nederlands Openluchtmuseum
125 jaar Carré

Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels.
Een nieuwsbrief vol filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.

Al 17 jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Actuele Posttarieven
Postzegels kopen en verkopen

Postzegels kopen en verkopen 'Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient', is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen


Copyright 1998 - 2015 Filahome.com Postzegels is een uitgave van AbsoluteFigures.nl